Jadłospis na dni 20.01 – 24.01.2025

Poniedziałek

Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron penne z sosem śmietanowo-szpinakowi-serowym

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek:

Śniadanie: musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa marchwianka z ziemniaczkami, pieczony kotlet z piersi kurczaka, ziemniaki puree, surówka z buraczków

Podwieczorek: jaglany pudding z musem malinowo-bananowym

 

Środa:

Śniadanie:  omlet z szyneczką, papryką i szczypiorkiem, pieczywo żytnie razowe i żytnie jasne z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, ryż z pieczonym jabłkiem polany jogurtem naturalnym

Podwieczorek: sałatka jarzynowa, bułka kajzerka

 

Czwartek:

Śniadanie: parówka z szynki, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa dyniowa, bitki schabowe w sosie pieczeniowym, kasza bulgur, surówka coleslaw

Podwieczorek: placki pancakes, domowy owocowy jogurt pitny

 

Piątek:

Śniadanie: pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa ryżowa z warzywami i koperkiem, paluszki rybne z  fileta z dorsza, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka

Podwieczorek: chlebek bananowy, kompot owocowy

 

Jadłospis wegetariański na dni 20.01 – 24.01.2025

Poniedziałek

Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, makaron penne z sosem śmietanowo-szpinakowi-serowym

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek:

Śniadanie: musli owocowe z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa marchwianka z ziemniaczkami, pieczony kotlet marchewkowy, ziemniaki puree, surówka z buraczków

Podwieczorek: jaglany pudding z musem malinowo-bananowym

 

Środa:

Śniadanie:  omlet z papryką i szczypiorkiem, pieczywo żytnie razowe i żytnie jasne z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, ryż z pieczonym jabłkiem polany jogurtem naturalnym

Podwieczorek: sałatka jarzynowa, bułka kajzerka

 

Czwartek:

Śniadanie:  pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa dyniowa, pulpeciki warzywne w sosie pieczeniowym, kasza bulgur, surówka coleslaw

Podwieczorek: placki pancakes, domowy owocowy jogurt pitny

 

Piątek:

Śniadanie: pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa ryżowa z warzywami i koperkiem, paluszki rybne z  fileta z dorsza, ziemniaki puree, surówka z marchewki i jabłka

Podwieczorek: chlebek bananowy, kompot owocowy