Jadłospis na dni 17.03 – 21.03.2025
Poniedziałek
Śniadanie: pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, sałata, papryka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, makaron penne ze szpinakiem
Podwieczorek: koktajl mleczno – owocowy, wafle ryżowe
Wtorek
Śniadanie: zupa mleczna z makaronem literkowym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, wędlina, ogórek świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa rosół z makaronem, pieczone udko z kurczaka, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło,
Podwieczorek: placki marchewkowe
Środa
Śniadanie: pasta jajeczna, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, rzodkiewka, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami i białą kiełbaską, pierogi leniwe z jogurtem naturalnym
Podwieczorek: ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem żółtym i suszonymi pomidorami
Czwartek
Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i graham z masłem, wędlina, ogórek świeży ze szczypiorkiem, papryka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami pszennymi, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka z buraczków
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z brzoskwiniami
Piątek
Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, wędlina, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, rzodkiewka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa jarzynowa z koperkiem, pieczony kotlet kalafiorowo- ziemniaczany podany z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: ciasto dyniowe
Jadłospis wegetariański na dni 17.03 – 21.03.2025
Poniedziałek
Śniadanie: pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, sałata, papryka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, makaron penne ze szpinakiem
Podwieczorek: koktajl mleczno – owocowy, wafle ryżowe
Wtorek
Śniadanie: zupa mleczna z makaronem literkowym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, ogórek świeży, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa rosół z makaronem, kotlety z ciecierzycy, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło,
Podwieczorek: placki marchewkowe
Środa
Śniadanie: pasta jajeczna, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, rzodkiewka, papryka, sałata
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, pierogi leniwe z jogurtem naturalnym
Podwieczorek: ślimaczki z ciasta francuskiego z serem żółtym i suszonymi pomidorami
Czwartek
Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i graham z masłem, ogórek świeży ze szczypiorkiem, papryka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami pszennymi, pulpeciki warzywne z sosem, kasza jęczmienna, surówka z buraczków
Podwieczorek: kisiel wiśniowy z brzoskwiniami
Piątek
Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, rzodkiewka
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa jarzynowa z koperkiem, pieczony kotlet kalafiorowo- ziemniaczany podany z sosem pieczarkowym, surówka z kapusty pekińskiej
Podwieczorek: ciasto dyniowe