Jadłospis na dni 17.03 – 21.03.2025

 

Poniedziałek

Śniadanie: pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, sałata, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, makaron penne ze szpinakiem

Podwieczorek: koktajl mleczno – owocowy, wafle ryżowe

 

Wtorek

Śniadanie:  zupa mleczna z makaronem literkowym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, wędlina, ogórek świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa rosół z makaronem,  pieczone udko z kurczaka, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło,

Podwieczorek: placki marchewkowe

 

Środa

Śniadanie:  pasta jajeczna, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, rzodkiewka, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami i białą kiełbaską, pierogi leniwe z jogurtem naturalnym

Podwieczorek: ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką, serem żółtym i suszonymi pomidorami

 

Czwartek

Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i graham z masłem, wędlina, ogórek świeży ze szczypiorkiem, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami pszennymi, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, surówka z buraczków

Podwieczorek: kisiel wiśniowy z brzoskwiniami

 

Piątek

Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, wędlina, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, rzodkiewka

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa jarzynowa z koperkiem, pieczony kotlet kalafiorowo-  ziemniaczany podany z sosem pieczarkowym,  surówka z kapusty pekińskiej

Podwieczorek: ciasto dyniowe

 

Jadłospis wegetariański na dni 17.03 – 21.03.2025

 

Poniedziałek

Śniadanie: pasta twarogowa z suszonymi pomidorami, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, sałata, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa ogórkowa z ziemniaczkami, makaron penne ze szpinakiem

Podwieczorek: koktajl mleczno – owocowy, wafle ryżowe

 

Wtorek

Śniadanie:  zupa mleczna z makaronem literkowym, pieczywo żytnie wieloziarnisty z masłem, ogórek świeży, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa rosół z makaronem,  kotlety z ciecierzycy, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło,

Podwieczorek: placki marchewkowe

 

Środa

Śniadanie:  pasta jajeczna, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, rzodkiewka, papryka, sałata

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, pierogi leniwe z jogurtem naturalnym

Podwieczorek: ślimaczki z ciasta francuskiego  z serem żółtym i suszonymi pomidorami

 

Czwartek

Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i graham z masłem, ogórek świeży ze szczypiorkiem, papryka

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krem z czerwonej soczewicy z grzankami pszennymi, pulpeciki warzywne z sosem, kasza jęczmienna, surówka z buraczków

Podwieczorek: kisiel wiśniowy z brzoskwiniami

 

Piątek

Śniadanie: smalec z fasoli, pieczywo żytnie jasne, pieczywo żytnie razowe z masłem, ser żółty, ogórek kiszony, sałata, rzodkiewka

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa jarzynowa z koperkiem, pieczony kotlet kalafiorowo-  ziemniaczany podany z sosem pieczarkowym,  surówka z kapusty pekińskiej

Podwieczorek: ciasto dyniowe