Jadłospis na dni 09-13.09.2024
Poniedziałek
Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, leczo warzywne z kurczakiem i ryżem
Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka
Wtorek
Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, pieczone mięso z uda kurczaka, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło
Podwieczorek: placki na serkach waniliowych, kompot owocowy
Środa
Śniadanie: omlet z szyneczką, papryką i szczypiorkiem, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami
Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach, pasta z pieczonej marchewki
Czwartek
Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa szpinakowa z ziemniaczkami, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, ogórek kiszony
Podwieczorek: budyń z musem malinowo-bananowym
Piątek
Śniadanie: kremowa pasta z tuńczyka, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
Podwieczorek: ciasto drożdżowe ze śliwkami
Jadłospis wegetariański na dni 09-13.09.2024
Poniedziałek
Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, pomidor świeży, ogórek świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, leczo warzywne z ryżem
Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, ser żółty, rzodkiewka
Wtorek
Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kotlety kalafiorowe, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło
Podwieczorek: placki na serkach waniliowych, kompot owocowy
Środa
Śniadanie: omlet z papryką i szczypiorkiem, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami
Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach, pasta z pieczonej marchewki
Czwartek
Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, ogórek świeży, pomidor świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa szpinakowa z ziemniaczkami, klopsiki warzywne w sosie, kasza jęczmienna, ogórek kiszony
Podwieczorek: budyń z musem malinowo-bananowym
Piątek
Śniadanie: kremowa pasta z tuńczyka, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży
II śniadanie: owoc lub warzywo
Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka
Podwieczorek: ciasto drożdżowe ze śliwkami