Jadłospis na dni 09-13.09.2024

Poniedziałek

Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, leczo warzywne z kurczakiem i ryżem

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, wędlina, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek

Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, pieczone mięso z uda kurczaka, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło

Podwieczorek: placki na serkach waniliowych, kompot owocowy

 

Środa

Śniadanie: omlet z szyneczką, papryką i szczypiorkiem, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach, pasta z pieczonej marchewki

 

Czwartek

Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty,  ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa szpinakowa z ziemniaczkami, gulasz z szynki wieprzowej, kasza jęczmienna, ogórek kiszony

Podwieczorek: budyń z musem malinowo-bananowym

 

Piątek

Śniadanie: kremowa pasta z tuńczyka, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, wędlina, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka

Podwieczorek: ciasto drożdżowe ze śliwkami

 

 

Jadłospis wegetariański na dni 09-13.09.2024

Poniedziałek

Śniadanie: kremowy twarożek, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa krupnik jęczmienny z ziemniaczkami i natką pietruszki, leczo warzywne z ryżem

Podwieczorek: pieczywo żytnie jasne z masłem, ser żółty, rzodkiewka

 

Wtorek

Śniadanie: owsianka na mleku, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa pomidorowa z makaronem, kotlety kalafiorowe, ziemniaczki puree, marchewka na ciepło

Podwieczorek: placki na serkach waniliowych, kompot owocowy

 

Środa

Śniadanie: omlet z papryką i szczypiorkiem, pieczywo jasne żytnie i razowe z masłem, ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa żurek z ziemniaczkami, makaron z jogurtem naturalnym i truskawkami

Podwieczorek: ogórek i kalarepa w słupkach, pasta z pieczonej marchewki

 

Czwartek

Śniadanie: granola owocowa z jogurtem naturalnym, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty,  ogórek świeży, pomidor świeży

II śniadanie: owoc lub warzywo

Obiad: zupa szpinakowa z ziemniaczkami, klopsiki warzywne w sosie, kasza jęczmienna, ogórek kiszony

Podwieczorek: budyń z musem malinowo-bananowym

 

Piątek

Śniadanie: kremowa pasta z tuńczyka, pieczywo żytnie jasne i razowe z masłem, ser żółty, pomidor świeży, ogórek świeży

II śniadanie:  owoc lub warzywo

Obiad: zupa barszcz ukraiński z natką pietruszki, pieczone talarki rybne (łosoś, morszczuk) ziemniaki puree, surówka z kapusty kiszonej, marchewki i jabłka

Podwieczorek: ciasto drożdżowe ze śliwkami